Βουλιάζουμε πιο βαθιά στην ύφεση. Και οι τελευταίες εκτιμήσεις είναι ιδιαίτερα ζοφερές για το τρέχον έτος. Η κυβέρνηση εκτιμά τώρα, ότι η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να φτάσει το 1,7%, ενώ η αρχική πρόβλεψη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης που υπέβαλε στις Βρυξέλλες ήταν –0,3%. Και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του στο Reuters έκανε λόγο για ύφεση έως 2%, ενώ οι ξένοι προβλέπουν ακόμη πιο μεγάλη συρρίκνωση της οικονομίας μας με την Deutsche Bank να προβλέπει, ότι θα φθάσει κοντά στο 4% (!) με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία στο 20%!
Παρέθεσα αυτές τις εκτιμήσεις στην αρχή του άρθρου μου για να αιτιολογήσω την εκτίμηση, ότι έρχεται οργή Θεού, ενώ στις δημοσκοπήσεις αρχίζει να διαφαίνεται, ότι ο κόσμος φοβάται πλέον, ότι θα ακολουθήσουν καταστάσεις πολύ χειρότερες από αυτές που ζει σήμερα και πλέον δεν ξέρει τι του ξημερώνει. Ο μεγαλύτερος φόβος είναι, ότι καθώς βουλιάζει ολοένα πιο βαθιά στην ύφεση η ελληνική οικονομία είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος οι εξαιρετικά επώδυνες θυσίες που υποχρεώνεται να κάνει για να βελτιωθούν τα δημόσια οικονομικά και να μειωθεί το έλλειμμα ‘δεν θα πιάσουν τόπο’ και η ζωή του θα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Δεν χρειάζεται να έχουν πτυχίο οικονομολόγου οι απλοί πολίτες για να συνειδητοποιήσουν τον κίνδυνο αυτό: Αφού υποχρεώνονται να κάνουν δραστικές περικοπές στις δαπάνες τους και να περιοριστούν στα απολύτως αναγκαία αντιλαμβάνονται, ότι αυτό έχει άμεση επίπτωση τόσο στην οικονομική δραστηριότητα όσο και στα δημόσια έσοδα από την φορολογία, άμεση και έμμεση.
Τον έχουμε επισημάνει επανειλημμένα αυτόν τον κίνδυνο και δυστυχώς μας δικαιώνουν οι οικονομικοί δείκτες που επιδεινώνονται συνεχώς: Η ανεργία τον Δεκέμβριο του 2009 έφτασε το 10,5%, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Αλλά όλοι γνωρίζουμε, ότι στην πραγματικότητα ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος. Κι αυτό χωρίς να συνυπολογίσουμε τους υποαπασχολούμενους και τους μερικώς απασχολούμενους. Η οικοδομή σημείωσε πτώση 14,5% το 2009 και οι εξαγωγές υποχώρησαν στα επίπεδα του 2005! Και η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 2%, ενώ το 2008 παρουσίασε ανάπτυξη 2%! Και το 2010 ‘ξεκίνησε’ με μείωση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 2,5% και των εισαγωγών κατά 14,6%! Αυτά τον Ιανουάριο, ενώ τον Φεβρουάριο οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 34%! Ποιος να αγοράσει; Όχι πάντως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, που επωμίζονται και πάλι τα μεγαλύτερα βάρη.
Είναι αποκαλυπτικό, ότι στο προσχέδιο αναφοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πορεία εκτέλεσης του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας επισημαίνεται ο κίνδυνος να μην αποδώσουν τα αναμενόμενα έσοδα στο κράτος οι αυξήσεις του ΦΠΑ και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ‘εξ αιτίας της χαμηλότερης ζήτησης στην εσωτερική αγορά’! Όπως θυμούνται οι αναγνώστες της ‘Χώρας’ αυτόν τον κίνδυνο συρρίκνωσης των φορολογικών εσόδων τον έχω επισημάνει επανειλημμένα στα άρθρα μου. Με άλλα λόγια η Κομισιόν φοβάται τώρα, ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης που θεωρήθηκαν επαρκή για την επίτευξη του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 4% το 2010 μπορεί να μην αποδώσουν τα προβλεπόμενα έσοδα! Κι αυτό τι άλλο μπορεί να σημαίνει παρά διεύρυνση των δανειακών αναγκών της χώρας και ενδεχομένως και τρίτο πακέτο οδυνηρών μέτρων, που δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Δεν ξέρω πόσο ακριβώς αποδόθηκε από τα ξένα μέσα το προσχέδιο της Κομισιόν, αλλά είναι γεγονός, ότι και τα μεσαία εισοδήματα υποχρεώνονται πλέον σε δραματικές περικοπές των δαπανών τους και αυτό έχει σαν συνέπεια να βουλιάζει πιο βαθιά στην ύφεση η ελληνική οικονομία, να μεγαλώνει η ανεργία από το κλείσιμο επιχειρήσεων ή την μείωση προσωπικού και τα δημόσια έσοδα να μην αυξάνονται σύμφωνα με τους τεθέντες στόχους με ορατό τον κίνδυνο ενός νέου πακέτου περιοριστικών μέτρων, που θα πυροδοτήσει κοινωνικές εκρήξεις.
Ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, που υποχρεώνεται να ταξιδεύει συχνά στο εξωτερικό για να εξασφαλίσει πολιτική στήριξη για την Ελλάδα, αλλά και καλύτερους όρους δανειοδότησης, για να αναχαιτισθούν οι επιθέσεις των κερδοσκόπων, δεν αγνοεί τον κίνδυνο αυτόν: Να εξαντληθούν τα όρια αντοχής της ελληνικής κοινωνίας και να οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Κάθε φορά που επιστρέφει στην Αθήνα πρέπει να έχει την αίσθηση, ότι προσγειώνεται στη Γη του Πυρός. Και ακόμη δεν έχουν γίνει αισθητές οι επιπτώσεις από την αύξηση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, αλλά και από την περικοπή ουσιαστικά του 14ου μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Αλλά και στον ιδιωτικό τομέα τυχόν γενίκευση της ‘λύσης’ της εβδομάδας τεσσάρων εργασίμων ημερών θα έχει σαν συνέπεια περικοπή όχι μόνο του 14ου, αλλά και του 13ου μισθού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου