Η τραγική κατάληξη ενός 72χρονου άνδρα, εξαιτίας των επιπλοκών που παρουσίασε, ύστερα από μια εγχείριση ρουτίνας, αλλά και οι «εγκληματικές» παραλείψεις του χειρουργού γιατρού του, αναβίωσαν στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών.
Καθισμένος στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ο χειρουργός, Πλάτων Ζαφείρης, αστυνομικός διευθυντής Β’ και αξιωματικός του Υγειονομικού της ΕΛ.ΑΣ., «είδε» την ετυμηγορία της έδρας να πέφτει σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από το κεφάλι του.
Τρία χρόνια με αναστολή ήταν η ποινή που του επιβλήθηκε για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, που κατηγορείται ότι διέπραξε εναντίον του Δημήτρη Μιχαήλοβιτς, τον οποίο υπέβαλλε σε επέμβαση κοιλιοκήλης το μεσημέρι της 24ης Φεβρουαρίου 2005 σε ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι.
Διαγνώσεις από το τηλέφωνο
Ο 72χρονος άνδρας κατέληξε πέντε ημέρες αργότερα νοσηλευόμενος σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών από πολυοργανική ανεπάρκεια που επήλθε λόγω σηψαιμίας. Κατά τη δικαστική κρίση, ο θάνατός του θα είχε αποφευχθεί εάν ο γιατρός του δεν προσπαθούσε με «τηλεδιαγνώσεις» να απαλύνει τους έντονους πόνους που ένοιωθε το θύμα μετά την επέμβαση.
Σύμφωνα με όσα εξιστόρησαν από το βήμα του μάρτυρα οι συγγενείς του αδικοχαμένου άνδρα, ο άνθρωπός τους, την ημέρα που εισήλθε στην ιδιωτική κλινική του Περιστερίου, υπεβλήθη στην αφαίρεση της κοιλιοκήλης από τον κ. Ζαφείρη.
Μετά το χειρουργείο, άρχισε να αισθάνεται έντονους πόνους στην κοιλιά. Ο χειρουργός, όμως, τον καθησύχασε, λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και στη συνέχεια αποχώρησε από την κλινική.
Με το πέρασμα του χρόνου, όμως, οι πόνοι άρχισαν να εντείνονται, ενώ ακολούθησε και υψηλός πυρετός.
«Ο κ. Ζαφείρης ήταν άφαντος. Πέντε ώρες μετά το χειρουργείο, τον βρήκαν οι νοσηλεύτριες στο τηλέφωνο.
Έδωσε μόνο την εντολή να του χορηγήσουν δυο παυσίπονες ενέσεις. Απέδωσε, μάλιστα, την κατάσταση του ασθενή σε έντονο στρες και μετεγχειρητικό σοκ», κατέθεσαν οι μάρτυρες κατηγορίας.
Παρά τις ενέσεις, η κατάσταση της υγείας του θύματος δεν βελτιώθηκε. Το αντίθετο. Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, απελπισμένος, φώναζε ότι «καιγόταν» στην κοιλιά.
Τελικά, το επόμενο πρωί, γιατροί της κλινικής –πλην του κ. Ζαφείρη- τον εξέτασαν και προχώρησε ο καθένας στη δική του ξεχωριστή διάγνωση.
«Άλλος μας είπε ότι πρόκειται για φυσιολογικό μετεγχειρητικό σύμπτωμα, άλλος ότι αντιμετωπίζει καρδιολογικό πρόβλημα και άλλος ότι έχει υποστεί πνευμονική εμβολή», κατέθεσαν οι συγγενείς του θύματος.
Τελικά, ο 72χρονος άνδρας, και ενώ στο μεσοδιάστημα ο κατηγορούμενος γιατρός δεν είχε δώσει… σημάδια ζωής, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε δημόσιο νοσοκομείο, όπου διαγνώσθηκε πως βρίσκεται σε προθανάτια κατάσταση.
Από εκεί διακομίσθηκε σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, όπου αποκαλύφθηκε πως πάσχει από σηπτικό σοκ. Εισήλθε, αμέσως, στο χειρουργείο, όπου διαπιστώθηκε ότι τμήμα του εντέρου είχε διατρηθεί. «Η κατάστασή του ήταν πλέον στα χέρια του Θεού. Στις 3 Μαρτίου, τον χάσαμε», κατέθεσαν οι συγγενείς του.
Ιδιαίτερα επιβαρυντική για τον κατηγορούμενο γιατρό ήταν η κατάθεση του τεχνικού συμβούλου, Βασίλειου Μανθόπουλου. Ο μάρτυρας μίλησε για εγκληματική αμέλεια εκ μέρους του χειρουργού, καθώς όχι μόνο «έσκισε» το έντερο του θύματος κατά τη διάρκεια της εγχείρησης, αλλά στη συνέχεια δεν έδωσε τη δέουσα σημασία στους πόνους που είχε. «Η περιτονίτιδα θα μπορούσε να διαγνωστεί εύκολα εντός της ίδιας ημέρας», είπε.
Ηθικά δικαιωμένοι από τη δικαστική απόφαση δήλωσαν οι συγγενείς του θύματος, οι οποίοι, αναφερόμενοι στον κατηγορούμενο, ευχήθηκαν «να μην ξαναχειρουργήσει, για να μη φύγει άλλος ασθενής, όπως έφυγε ο άνθρωπός τους».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η οικογένεια του εκλιπόντος έχει προσφύγει και στα αστικά δικαστήρια (καταθέτοντας αγωγή αποζημίωσης κατά της κλινικής, του διευθυντή της και του χειρουργού) ενώ, όπως μας ενημέρωσε ο πληρεξούσιος δικηγόρος τους, Γιάννης Μαρακάκης, σκοπεύουν να επαναφέρουν την υπόθεση ενώπιον των αρμόδιων Πειθαρχικών Οργάνων του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (οι οποίοι την είχαν βάλει στο αρχείο!).
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου