Τελευταίες Ειδήσεις

.

Σάββατο 3 Απριλίου 2010

Μεγάλη ανατροπή σε 32 επαγγέλματα!

03/04/2010


Μεγάλη ανατροπή σε 32 επαγγέλματα!





Αρχίζει η μεγάλη ανατροπή από πλευράς κυβέρνησης σε σειρά επαγγελμάτων του αλλάζουν πλέον ολοσχερώς. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σαφής: Κανένα επάγγελμα με κλειστές πόρτες!

Να δούμε αναλυτικά πού μας πιέζει η Ευρώπη. Η Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης «επιτρέπει στον "πάροχο υπηρεσιών", τον ελεύθερο επαγγελματία, να προσφέρει μία υπηρεσία σε ένα ή περισσότερα άλλα κράτη - μέλη χωρίς να υπάγεται στις (εθνικές) νομοθετικές ρυθμίσεις τους».

Ετσι λοιπόν, κατά την οδηγία «καλούνται τα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε προσαρμογές στη νομοθεσία τους, ώστε να πολλαπλασιαστούν τα αναμενόμενα αποτελέσματα οικονομικής ανάπτυξης και να αποφεύγονται οι στρεβλώσεις του ανταγωνισμού». Ποια λοιπόν επαγγέλματα μπαίνουν στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Ελάτε να δούμε…

* Δικηγόροι. Η Ευρώπη τονίζει ότι «η Πολιτεία ορίζει τις τιμές των δικαστικών παραστάσεων και εγγυάται τη προείσπραξη των σχετικών αμοιβών» ενώ επισημαίνει ότι «δημιουργούνται συνθήκες τεχνητής ζήτησης με την υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων σε καθημερινές δραστηριότητες…». Να καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές των δικηγόρων ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της που διαβίβασε στα υπουργεία Οικονομίας, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι ο καθορισμός ελάχιστων αμοιβών για τους δικηγόρους αντίκειται στην κοινοτική νομοθεσία που αφορά την απελευθέρωση των υπηρεσιών και την ελεύθερη διακίνηση των επαγγελματιών από χώρα σε χώρα και τον ανταγωνισμό. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει επίσης ότι ένας Bούλγαρος ή Eσθονός ή Oύγγρος δικηγόρος, π.χ., μπορεί να ζητήσει να παρέχει υπηρεσία με χαμηλότερες αμοιβές και στα επίπεδα που καθορίζονται από τον ελεύθερο ανταγωνισμό στη χώρα του.

* Φαρμακοποιοί. Το σκεπτικό της επέμβασης αφορά τις τιμές και το περιθώριο κέρδους τους, που ορίζεται από το κράτος.

* Συμβολαιογράφοι . Η Ευρωπαϊκή Ενωση εκτιμά ότι «το κράτος ορίζει τον αριθμό των θέσεών τους», εξέλιξη που σημαίνει πολλά. Οι συμβολαιογράφοι αντιδρούν με το δίκιο τους, ενώ η Οδηγία τονίζει όπως λένε οι πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφέρουν ότι «ελέγχεται η προσφορά αλλά και τη ζήτηση των υπηρεσιών τους». Ενστάσεις υπάρχουν και για τις αμοιβές τους.

* Ταξί, φορτηγά και υπεραστικά λεωφορεία. Εδώ υπάρχει κατά την Κομισιόν θέμα. Ο αριθμός αδειών είναι καθορισμένος και περιορισμένος. Το 1967 υπήρχαν στην Αθήνα 2.700 ταξί. Η Χούντα απελευθέρωσε τις άδειες και έφθασαν το 1974 να είναι 10.000 τα ταξί. Από το '74 και μετά προστέθηκαν άλλες 3.500-4.000 άδειες, φτάνοντας έτσι να υπάρχουν σήμερα στην Αθήνα, σύμφωνα με τα μητρώα, 14.500 ταξί.

Σύμφωνα με το νόμο, κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να έχει ως δυο άδειες στο όνομά του. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει εκδώσει καμία Οδηγία για το θέμα αυτό. Να σημειωθεί ότι ο διεθνής οργανισμός για τις οδικές μεταφορές IRU (International Road Transport Union) τονίζει ότι η σχέση του ταξί με τον πληθυσμό θα πρέπει να είναι 1 ταξί ανά 1.000 κατοίκους.

* Αρτοποιοί. Η αδειοδότηση είναι η μεγάλη πληγή.

* Αρχιτέκτονες. Υπάρχει θέμα με τις αμοιβές τους.

* Πολεοδόμοι - πολιτικοί μηχανικοί. Οι άδειες κατασκευών είναι το ζητούμενο.

Το υπουργείο Oικονομίας προετοιμάζεται ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό σημείο σε ό,τι αφορά την προετοιμασία της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα συνεργαζόμαστε και με το υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις των άλλων χωρών - μελών να μπορούν να δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα επί ίσοις όροις με τις ελληνικές».

Τι πρέπει να κάνουμε;

Η Οδηγία λέει κατά λέξη: «Τα κράτη - μέλη θα πρέπει να απλουστεύσουν τις διοικητικές διαδικασίες και διατυπώσεις που πλαισιώνουν τις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών, κυρίως με τη βοήθεια ενιαίων κέντρων εξυπηρέτησης των ηλεκτρονικών μέσων. Ακόμη, να συμβάλουν στην απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης, να καταργήσουν από τη νομοθεσία τους ορισμένες απαιτήσεις, οι οποίες παρεμποδίζουν την πρόσβαση στις δραστηριότητες παροχής υπηρεσιών να εξασφαλίσουν στη νομοθεσία τους την ελεύθερη κυκλοφορία των υπηρεσιών που παρέχονται από άλλα κράτη - μέλη, καθώς και να προσαρμόσουν αναλόγως τους κανόνες που αντιτίθενται σε αυτήν».

Η Οδηγία, λένε οι εμπειρογνώμονες, ορίζει «το δικαίωμα των αποδεκτών να χρησιμοποιούν υπηρεσίες παρόχων που είναι εγκατεστημένοι σε άλλα κράτη - μέλη χωρίς να εμποδίζονται ή να αποτρέπονται από περιοριστικά μέτρα εκ μέρους της χώρας κατοικίας τους ή από διακριτικές συμπεριφορές δημοσίων αρχών ή ιδιωτικών φορέων». Ακόμη, εξασφαλίζει στον αποδέκτη ειδική βοήθεια στο κράτος - μέλος κατοικίας του, η οποία συνίσταται στην πληροφόρηση σχετικά με τις νομοθεσίες των άλλων κρατών - μελών, τα διαθέσιμα μέσα έννομης προστασίας και τις ενώσεις ή τους οργανισμούς που προσφέρουν πρακτική βοήθεια. Επιπρόσθετα ενισχύει το δικαίωμα ενημέρωσης των αποδεκτών σχετικά με τις υπηρεσίες για να τους δώσει τη δυνατότητα να πραγματοποιούν συνειδητές επιλογές.

Τέλος, ενισχύει την προστασία του αποδέκτη προβλέποντας υποχρεώσεις σχετικά με την εντιμότητα του παρόχου, ιδίως την υποχρέωση επαγγελματικής ασφάλισης για τις υπηρεσίες που παρουσιάζουν συγκεκριμένο κίνδυνο για την υγεία ή την ασφάλεια ή συγκεκριμένο χρηματοοικονομικό κίνδυνο.

Τι γίνεται όμως στην Ευρώπη;

* ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ Εχει τους λιγότερους περιορισμούς στην άσκηση επαγγέλματος ή δραστηριότητας, με δύο επαγγέλματα κλειστά στον οικονομικό τομέα..

* ΓΕΡΜΑΝΙΑ Προβλήματα υπήρξαν στη μετακίνηση ενός επαγγελματία από το ένα κρατίδιο στο άλλο. Οι περιορισμοί καταργήθηκαν και οι μοναδικές προϋποθέσεις για την εξάσκηση ενός επαγγέλματος αφορούν την εκπαίδευση .

* ΙΤΑΛΙΑ Εχει 19 ελεγχόμενα επαγγέλματα! Μεταξύ αυτών δημοσιογράφοι συμβολαιογράφοι αρχιτέκτονες γεωλόγο1!

* ΒΡΕΤΑΝΙΑ Ρεκόρ κλειστών επαγγελμάτων τον αριθμό 18! Δικαιοσύνη, Υγεία, οικονομία σε στενό κλοιό περιορισμών.



Ποια απελευθερώνονται



Δικηγόροι – Γιατροί – Γεωπόνοι

Αρχιτέκτονες – Ελεγκτές – Ηλεκτρολόγοι

Εμπορικοί πράκτορες – Κουρείς – Κοινωνικοί Λειτουργοί

Κομμωτές – Λογιστές – Μαίες

Μηχανικοί Μηχανολόγοι– Μοδίστρες

Ναυπηγοί – Νοσοκομειακοί – Οδοντίατροι

Οικονομολόγοι – Οπτικοί – Παρασκευαστές

Περιβαντολόγοι – Πιστοποιητές – Πολεοδόμοι

Πολιτικοί Μηχανικοί – Ράφτες – Σχεδιαστές

Υδραυλικοί – Φαρμακοποιοί – Φοροτεχνικοί

Φυσιοθεραπευτές – Χημικοί

Δεν υπάρχουν σχόλια: