Τελευταίες Ειδήσεις

.

Παρασκευή 30 Απριλίου 2010

Ο κύβος ερρίφθη για τα νέα σκληρά μέτρα

30/04/2010



Το πακέτο των νέων σκληρών μέτρων που θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τη Δευτέρα οριστικοποιήθηκε χθες, σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό. Στη διάρκεια της συνεδρίασης, στην οποία πήρε μέρος το «βαρύ πυροβολικό» της κυβέρνησης και στενοί συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, κυρίως σε θέματα επικοινωνίας, ετέθησαν επί τάπητος όλες οι απαιτήσεις της «τρόικας» που σε γενικές γραμμές αφορούν περαιτέρω μείωση αποδοχών στο δημόσιο τομέα, άμεσες αλλαγές στο ασφαλιστικό, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αύξηση ΦΠΑ και έμμεσων φόρων. Αυτό που σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες αποφασίστηκε είναι οι σχετικές ανακοινώσεις, που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα σημάνουν μία τουλάχιστον τριετή περίοδο σκληρής λιτότητας για την Ελλάδα, να γίνουν πριν τη Δευτέρα, έτσι ώστε με την αρχή της νέας εβδομάδας να αρχίσει η εκταμίευση των χρημάτων από τους δανειστές της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αποφασίστηκε οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν μαζί με την ενεργοποίηση του μηχανισμού, πιθανότατα την Κυριακή, μετά την Πρωτομαγιά, ώστε οι εκδηλώσεις του Σαββάτου να μη λάβουν χαρακτήρα αντίδρασης στα νέα μέτρα.

Στο μεταξύ, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να διατυπώνουν επιφυλάξεις για το δεύτερο «πακέτο» των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθούν.

Μεταξύ άλλων, ο βουλευτής κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, μιλώντας χθες στην ΕΡΑ και ερωτηθείς αν «το ΔΝΤ είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ», απάντησε: «Το DNA του ΠΑΣΟΚ ως έχει, με την ατζέντα του ΔΝΤ ως έχει, επίσης, είναι απολύτως ασύμβατα. Πρέπει λοιπόν ένα μέρος του DNA μας να υποστεί μετάλλαξη και από την άλλη, πρέπει να κάνουμε σκληρή διαπραγμάτευση για να μη δεχτούμε την ατζέντα του ΔΝΤ».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «στο DNA του ΠΑΣΟΚ η μετάλλαξη πρέπει να αφορά τη φραγή των δρόμων που μας συνδέουν με τον λαϊκισμό, την ισοπέδωση και τη μετάθεση ευθυνών, τρεις ασθένειες που κουβαλάει η ελληνική κοινωνία και φυσικά τις κουβαλάει και το ΠΑΣΟΚ ως ο κυρίαρχος πολιτικός σχηματισμός από το 1974 μέχρι σήμερα».

Ο βουλευτής προέβλεψε, δε, πως αν εφαρμοστούν όσα ζητά η «τρόικα», «στο πολιτικό σκηνικό θα υπάρξουν ραγδαίες αλλαγές. Κανένα κόμμα, του ΚΚΕ συμπεριλαμβανομένου, δεν πρόκειται να μείνει με τους ίδιους οπαδούς εάν η ατζέντα έχει στοιχεία με μεγάλες αιχμές, με έντονες γωνίες. Θα έχουμε επαναδιάταξη στην ελληνική κοινωνία, άρα και στο πολιτικό σκηνικό, είναι πολύ σαφές αυτό».

"Όλα τα μέτρα και οι αποφάσεις αυτές είναι επώδυνες, όμως η κυβέρνηση εγγυάται ότι θα είναι οι πιο κοινωνικά δίκαιες, με μοναδικό γνώμονα το εθνικό δημόσιο συμφέρον", δήλωσε πάντως, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

"Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να εγγυηθεί κανείς και για τίποτα", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να εγγυηθεί ότι τα όποια νέα μέτρα ληφθούν δεν θα ισχύσουν το 2010.



ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ



Αγριο πακέτο μέτρων -το πιο σκληρό που θα μπορούσε να εφαρμοστεί- ετοιμάζει η κυβέρνηση για το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων, με αντάλλαγμα το δάνειο ύψους 120-135 δισ. ευρώ από Ευρώπη και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία. Η οριστικοποίηση του πακέτου έφερε, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, στα πρόθυρα παραίτησης τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, χωρίς όμως να υπάρξει συνέχεια.

Το πακέτο παρουσιάστηκε χθες στους κοινωνικούς εταίρους (συνδικάτα και εργοδοτικούς φορείς) κατά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου και τους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Α. Λοβέρδο, Λ. Κατσέλη, Χ. Παμπούκη και είναι πράγματι οδυνηρό, καθώς περιλαμβάνει:



1. Κατάργηση 2 συντάξεων (13η και 14η σύνταξη) από τις αποδοχές των συνταξιούχων όλων των ταμείων (Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΔΕΚΟ, κ.ά.). Στην πράξη, οι συνταξιούχοι της χώρας μας καλούνται να ζήσουν με 12 μηνιάτικα, χωρίς Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα θέρους. Τυχόν τροποποίηση των μέτρων μπορεί μόνο να επιφέρει μείωση έως 70% των Δώρων, από τις συντάξεις. Από τις περικοπές, ωστόσο, εξετάζεται να εξαιρεθούν οι πολύ χαμηλές συντάξεις (πιθανότατα οι κάτω των 700 ευρώ).

2. Συγχώνευση στις αποδοχές 12 μηνών, του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αντί κατάργησής τους, οι δυο αυτοί μισθοί θα μετονομαστούν ως «επίδομα παραγωγικότητας» με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, καθώς η χορήγησή τους μπορεί να συνδεθεί με κριτήριο την κερδοφορία της επιχείρησης. Στο Δημόσιο και δεδομένου ότι πρόκειται για δαπάνη που την πληρώνει το κράτος, ο 13ος και 14ος μισθός καταργούνται πλήρως!

3. Απολύσεις συμβασιούχων σε θέσεις του Δημοσίου και ευρύτερου Δημόσιου τομέα (ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου) καθώς και υπαλλήλων αορίστου χρόνου στο Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι θα «θυσιαστούν» περίπου 100.000 με 150.000 εργαζόμενοι, είτε με απευθείας αποχώρηση, είτε με πρόωρη λήξη της σύμβασής τους.

4. Κατάργηση του θεσμού – πυλώνα των συλλογικών διαπραγματεύσεων (του γνωστού ΟΜΕΔ). Ερχεται οριστικό τέλος στις συλλογικές συμβάσεις και αντικαθίστανται με ατομικές συμφωνίες για εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών που καλύπτει το 75%-80% της ελληνικής οικονομίας. Στην ουσία η κατάργηση του ΟΜΕΔ (η αλλιώς της «Διαιτησίας» για τις συμβάσεις όταν δεν τα βρίσκουν οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες), θα οδηγήσει σε μείωση μισθού και πάντως θα απελευθερώσει τους εργοδότες, από τις δεσμεύσεις να δίνουν αυξήσεις σε υπαλλήλους που δεν αποδίδουν.

5. Γενικό πάγωμα των μισθολογικών αυξήσεων (για το Δημόσιο) στα επόμενα τρία χρόνια. Ακόμη και η «ωρίμανση» που δίνει μια αύξηση της τάξης του 1,5% κάθε δύο χρόνια με την αλλαγή κλιμακίου, τελεί υπό κατάργηση.

6. Απελευθέρωση του ορίου των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και προσθήκη ενδιάμεσου κλιμακίου, από 20 έως 100 εργαζόμενους, όπου το ποσοστό των μηνιαίων απολύσεων εξετάζεται να είναι 3%, 4%, ή 5% και να ισχύσει και στην κλίμακα 100-200 εργαζόμενοι. Σε επιχειρήσεις από 200 άτομα και πάνω το όριο θα είναι 4%, (αντί 2%) και μέχρι 30 άτομα το μήνα (ισχύει και σήμερα).

* Μείωση κατά 50% των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: