Σάββατο 3 Απριλίου 2010
Πώς θα αντιμετωπισθούν τα «φακελάκια»
Μπορεί να τους έχουν εντοπίσει, αλλά δεν μπορούν να κλείσουν τα… παραθυράκια της φοροδιαφυγής. Στο υπουργείο Οικονομικών η φορολόγηση των γιατρών έχει γίνει ο πιο δύσκολος γρίφος…
Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου παραδέχτηκε στη Βουλή ότι υπάρχει ένα πρόβλημα αντικειμενικό. Πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες, οι γιατροί στην προκειμένη περίπτωση, όταν ελέγχονται, η μόνιμη δικαιολογία είναι ότι «ξέρετε, δεν έκοψα απόδειξη γιατί θα ξανάρθει». Ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ελέγχου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι κάποιος ασθενής δεν πληρώνει κάθε φορά και πληρώνει στο τέλος της θεραπείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί που διαθέτουν ιατρείο θα σημειώνουν στα βιβλία τους τις επισκέψεις των ασθενών ανεξάρτητα από τις αποδείξεις που κόβουν. Για κάθε ασθενή πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον ένα παραστατικό. Η δυσκολία του υπουργείου εάν και σε ποιες περιπτώσεις οι ασθενείς πληρώνουν στο τέλος της θεραπείας ή πληρώνουν σε κάθε επίσκεψη.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η συναλλαγή των ασθενών με τους γιατρούς έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη οικονομική συναλλαγή. Αυτό διότι στη σχέση αυτή υπερτερεί η ανησυχία για την υγεία και παραμερίζεται η λήψη ή όχι απόδειξης παροχής υπηρεσιών.
Σε έρευνα που έγινε γιατρός ανέφερε ότι σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό συμβαίνει στα νοσοκομεία όπου ένας ασθενής υποβάλλεται σε επέμβαση. Υπό αυτές τις συνθήκες ευνοείται μία σχέση «εξάρτησης» με τους γιατρούς ώστε πολλοί γιατροί να λαμβάνουν την αμοιβή τους χωρίς παραστατικά και άλλοι να θέτουν το δίλημμα «με απόδειξη αυτό το ποσόν χωρίς απόδειξη λιγότερο».
Προς αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει επί τάπητος και την φορολογική μεταχείριση των χειρούργων ιατρών σε δημόσια και ιδιωτικά θεραπευτήρια ενδεχομένως και με ελάχιστα όρια δηλωθέντος εισοδήματος.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η έρευνα για μεγάλη σε έκταση φοροδιαφυγή στον ιατρικό κλάδο ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο. Σε διασταυρώσεις της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων μεταξύ 151 γιατρούς που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του Κολωνακίου προέκυψε ότι ένας στους πέντε γιατρούς δήλωσε στην Εφορία καθαρά ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα των 10.000 ευρώ. Σε ανάλογο ποσοστό δεν ξεπέρασαν τα 20.000 ευρώ και μόλις 11 γιατροί δήλωσαν καθαρό εισόδημα πάνω από 100.000 ευρώ.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου