Δευτέρα 26 Απριλίου 2010
Απολύσεις - εξπρές σε «λαδιάρηδες»
Απολύσεις - εξπρές όσων δημοσίων υπαλλήλων ενέχονται σε υποθέσεις διαφθοράς και κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων τους που δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματά τους θα προβλέπει μεταξύ άλλων το νέο πειθαρχικό δίκαιο που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών.
Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ριζική αναμόρφωση του «πόθεν έσχες» ενώ θα διευρυνθεί σημαντικά ο κατάλογος των παραπτωμάτων για τα οποία θα επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις. Εξετάζεται ακόμη και το ενδεχόμενο να δημεύεται η ακίνητη περιουσία ή να δεσμεύονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους ακόμη κι αν αποκτήθηκαν με νόμιμο τρόπο σε περίπτωση που το Ελληνικό Δημόσιο υπέστη από τη δράση τους, μεγάλη οικονομική ζημιά.
Παράλληλα, σε μια προσπάθεια περιορισμού των φαινομένων αυθαιρεσίας και χρηματισμού των κρατικών λειτουργών που ήδη έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, θα ποινικοποιηθούν περαιτέρω τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα. Για παράδειγμα το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο θα ενισχυθεί με νέες αρμοδιότητες που θα ενδυναμώσουν την εξουσία του, ενώ θα επανδρωθεί σε σημαντικό βαθμό, από άρτι αποχωρήσαντες στη σύνταξη.
Επίσης, θα εξετασθούν από μηδενική βάση χιλιάδες φάκελοι που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια και αφορούν δημόσιους υπαλλήλους που παρέβησαν τον όρκο τους. Πρόκειται για υπαλλήλους που αποδεδειγμένα δωροδοκήθηκαν, εξυπηρέτησαν ιδιωτικά συμφέροντα (όπως ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εργων και σειρά διευθυντών ΔΟΥ) εντέλει έβλαψαν με τις αποφάσεις του το κράτος, αλλά θα εξακολουθούν να εργάζονται ανενόχλητοι.
Δεν αποκλείεται να «ξεσκονιστούν» και παλαιότερες υποθέσεις επίορκων λειτουργών που κατάφεραν να πέσουν στα «μαλακά» παρότι τα στοιχεία σε βάρος τους ήταν συντριπτικά, εκμεταλλευόμενοι τα νομοθετικά κενά του Υπαλληλικού Κώδικα και φυσικά τις γνωριμίες τους με την εκάστοτε πολιτική ηγεσία.
Ακόμη κι αν είναι «αγνές» οι προθέσεις του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Ραγκούση για αυστηρή τιμωρία όλων όσοι τα «πιάνουν κάτω από το τραπέζι» υπάρχει και ο φόβος να διωχθούν και «αθώοι» όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Το χειρότερο ήταν ότι αν και αρκετοί απ’ τους τελευταίους δικαιώθηκαν τελεσίδικα και επέστρεψαν στις υπηρεσίες τους, τους ακολουθούσε η ρετσινιά του «λαδιάρη».
Τα περιστατικά αυτά, δηλαδή οι καταγγελίες κατά εργαζομένων που δεν έχουν παράνομες δοσοληψίες, θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που επιβραβεύει όσους καταδίδουν συναδέλφους τους. Με νομοθετική διάταξη «ρουφιάνος» μπορεί να γίνει οιοσδήποτε απασχολούμενος στο δημόσιο τομέα - από εφοριακό μέχρι εργάτη καθαριότητας.
Ολοι αυτοί δύνανται να δρουν με τις ευλογίες είτε του ΣΔΟΕ είτε του υπουργείου Οικονομικών ή ακόμη της Διεύθυνσης Οικονομικού Εγκλήματος που υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και αφορά κυρίως το ένστολο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος. Οι συγκεκριμένοι «μυστικοί πράκτορες» -κι εδώ ελλοχεύει ο κίνδυνος- θα έχουν ένα είδος νομικής αμνηστίας, κάτι που σημαίνει ότι ακόμη κι αν κάνουν λάθος και διασύρουν έναν υπάλληλο για δωροδοκία, θα απαλλαγούν από κάθε πειθαρχική ή άλλη δίωξη.
Μόνο αν αποδειχθεί, που θα είναι δύσκολο πολύ, πως έχουν λόγους ή δόλο να επιθυμούν το δημόσιο διασυρμό και ενδεχομένως την καταδίκη του συγκεκριμένου προσώπου, μπορεί να υποστούν κυρώσεις. Προς το παρόν, στο «μικροσκόπιο» των ειδικών βρίσκονται τα άρθρα 107 και 109 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα που προβλέπουν το χαρακτηρισμό των πειθαρχικών παραπτωμάτων και των ποινών που επιβάλλονται.
Θεωρείται δεδομένο ότι θα προστεθούν κι άλλα αδικήματα κατόπιν υπόδειξης των δικαστικών λειτουργών οι οποίοι θα αναλάβουν και τη συνολική αλλαγή επί των αυστηρότερων, του πειθαρχικού δικαίου, ενώ η οριστική παύση (απόλυση) θα επιβάλλεται πιο εύκολα, απ’ ό,τι σήμερα και για απλούστερες παραβάσεις, όπως η πλημμελής άσκηση των καθηκόντων.
Η αναδιάρθρωση του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου μπορεί να αποδειχθεί προβληματική έως αντισυνταγματική. Κι αυτό γιατί ο καταστατικός χάρτης της χώρας (άρθρο 103 παρ. 4) ορίζει ότι: «Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να μετατεθούν χωρίς γνωμοδότηση ούτε να υποβιβασθούν ή να παυτούν χωρίς απόφαση υπηρεσιακού συμβουλίου που αποτελείται τουλάχιστον κατά τα δύο τρίτα από μόνιμους δημόσιους υπαλλήλους».
Αυτό σημαίνει με μια πρώτη ματιά ότι το ΔΠΣ δεν μπορεί παρά να είναι υπηρεσιακό και γι’ αυτό υπάρχουν συνταγματικές δεσμεύσεις για τη στελέχωσή του.
Παράλληλα, ακόμη κι αν ξεπερασθεί αυτός ο «σκόπελος» από τους συνταγματολόγους του ΠΑΣΟΚ, υπάρχει η ανησυχία ότι οι υπάλληλοι που θα μετέχουν σ’ αυτό θα συνεχίσουν την παράδοση που θέλει να «βγάζουν λάδι» τους συναδέλφους τους!
Στην κυβέρνηση εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να ενισχύσουν το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΔΔ) με εξειδικευμένο προσωπικό (μηχανικούς, αρχιτέκτονες, περιβαλλοντολόγους, εφοριακούς, πολεοδόμους, δασικούς κ.ά.) ώστε να μη μπορούν να ξεγελάσουν οι ελεγχόμενοι υπάλληλοι.
Οι επιθεωρητές του Σώματος μπορούν να συνεργάζονται και με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν αποκλείεται αναλόγως της σοβαρότητας μιας υπόθεσης, να συγκροτούν μικτά κλιμάκια ελέγχου. Τα μέλη των συνεργείων αυτών έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το άρθρο 28 του Προεδρικού Διατάγματος 194/97, αλλά και νεότερων νόμων και αποφάσεων να διενεργούν έρευνες εγγράφων άνοιγμα λογαριασμών, κ.λπ. όταν υπάρχουν στοιχεία ή βάσιμες υπόνοιες για την τέλεση οικονομικών εγκλημάτων.
Οταν πρόκειται για έρευνα σε κατοικία είναι πάντοτε απαραίτητη η παρουσία εκπροσώπου της δικαστικής αρχής (άρθρο 4 παρ. 3 του ν. 2343/95).
Οι «Ράμπο» έχουν εδώ και χρόνια (μιλάμε για το ΣΕΔΔ) έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε πληροφορία που θεωρούν ότι είναι χρήσιμη για την άσκησή της αποστολής τους, δεσμεύονται μόνο με τις διατάξεις περί εχεμύθειας του άρθρου 72 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα.
Οι τομείς όπου θα υπάρξει σαφάρι ελέγχων είναι οι πολεοδομίες, τα δασαρχεία, τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία, οι εφορίες οι δήμοι και οι άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με την καθημερινότητα του πολίτη.
Από τους μέχρι στιγμής ελέγχους του ΣΕΔΔ διαπιστώθηκαν καραμπινάτες παρανομίες στη χορήγηση οικοδομικών αδειών, στη λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην ανέγερση αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές και αποδείχθηκε ο αθέμιτος πλουτισμός, δεκάδων κρατικών αξιωματούχων.
Πολλοί από τους τελευταίους βρέθηκαν μετά από λίγα χρόνια εργασίας να 'ναι ιδιοκτήτες μιας κύριας πολυτελούς κατοικίας, εξοχικού με πισίνα, και με μπόλικο κομπόδεμα σε τράπεζες. Οι ίδιοι όταν «ανακρίθηκαν» δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν πώς αβγάτισε η περιουσία τους σε σχέση με αυτή που δήλωναν όταν πρωτοδιορίστηκαν και αρκέστηκαν σε φτηνές δικαιολογίες του τύπου «τα κληρονόμησα από τους γονείς μου ή μια θεία μου» (χωρίς φυσικά να μπορέσουν ν’ αποδείξουν τον ισχυρισμό τους) μέχρι ότι κέρδισαν λαχείο ή το τζόκερ!
Οι ιστορίες που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας από τους ελέγχους των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης αγγίζουν τα όρια της ιλαροτραγωδίας. Οπως η περίπτωση ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου στην Κέρκυρα που του επιβλήθηκε πρόστιμο αποδοχών ενός μηνός για δυσφήμηση των υπηρεσιών γιατί έκλεψε έναν… σκύλο. Φτηνά τη γλίτωσε παλαιότερα τελωνειακός στη Θεσσαλονίκη που βεβαίωσε ότι ζυγίστηκαν εικονικές ποσότητες κατεψυγμένων βοοειδών για εξαγωγή στην Ουκρανία, προκειμένου να λάβει ο φερόμενος ως εξαγωγέας κοινοτική επιδότηση της τάξεως 1,9 εκατ. ευρώ. Η «καμπάνα» που έπεσε ήταν μεν πολύ βαριά αλλά δεν απελύθη, σε αντίθεση με συνάδελφό του ταμία στο Τελωνείο Αχαρνών που για υπεξαίρεση 15.000 ευρώ εκδιώχθηκε κακήν κακώς. Την ίδια τύχη είχαν και υπάλληλοι του Ι’ Τελωνείου Αθηνών που είχαν ιδιαίτερη αδυναμία στα ακριβά ρολόγια, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές τα κινητά και τα σινιέ ρούχα. Τα μέλη του συγκεκριμένου κυκλώματος που κατέληξαν στη φυλακή είχαν διοχετεύσει στη μαύρη αγορά τουλάχιστον 118 ρόλεξ, 34 κινητά τηλέφωνα, απροσδιόριστο αριθμό κομπιούτερ και δεκάδες «φιρμάτα» κοστούμια.
Εμείς πολύ φοβόμαστε ότι η ιστορία θα επαναληφθεί, δηλαδή δεν πρόκειται να «σπάσουν αβγά» κι αυτή τη φορά. Η πλειονότητα όσων έφαγαν, ήπιαν και γλέντησαν σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου δεν πρόκειται να τιμωρηθεί αν η καταπολέμηση της διαφθοράς δεν αναδειχθεί σε βασική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης. Αν δεν συμβεί αυτό, η χώρα μας θα εξακολουθεί να έχει την τιμητική της μεταξύ των κρατών που συναγωνίζονται για το μεγαλύτερο ποσοστό διαφθοράς όπως η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, η Μαλαισία κ.ά. Ας μη μείνουμε και τώρα στις μεγαλόστομες διακηρύξεις για πάταξη του σάπιου συστήματος που χρόνια ζει και βασιλεύει στο ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή:adesmeytos typos
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου