Τελευταίες Ειδήσεις

.

Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Σκληρή λιτότητα χωρίς... αναισθητικό

Ο κύβος ερρίφθη! Η κυβέρνηση, φοβούμενη το «επτωχεύσαμε…», μας έστειλε στου Χάρου τα δόντια, με το ΔΝΤ έτοιμο να καταπιεί τον αγώνα μιας ζωής των Ελλήνων. «Το ΔΝΤ δεν παίζει και δεν λαμβάνει αποφάσεις χωρίς να τα έχει ζυγίζει όλα», μας λέει ο συνομιλητής μας, ο οποίος ως στέλεχος του ΔΝΤ σημειώνει: «Τα μέτρα που θα έρθουν από το 2011 και σκληρά θα είναι και πρωτόγνωρα. Ακόμη δεν έχετε καταλάβει τίποτε…».

Στο μεταξύ, το κλίμα στο υπουργείο Οικονομίας ολόκληρη την εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα έντονο, αγχώδες και προβληματικό. Οι επιτελείς του ΔΝΤ σε όλες τις συζητήσεις που έκαναν τόνιζαν αριστερά και δεξιά ότι «δεν πρόκειται φέτος να λάβουν πρόσθετα μέτρα πέραν όσων έλαβε η κυβέρνηση». Ομως στην πραγματικότητα το ΔΝΤ είχε υπαγορέψει τα μέτρα του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού στην κυβέρνηση εδώ και 3 περίπου μήνες… Ολοι πλέον γνωρίζουν στην κυβέρνηση ότι «από την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί, θα κριθούν πολλά…».

Βέβαια, η κυβέρνηση ήδη λειτουργούσε από τον περασμένο Μάρτιο σε συνθήκες ευθυγράμμισης με το ΔΝΤ. Ολα φάνηκαν στις ρυθμίσεις του Φορολογικού και του Ασφαλιστικού, ενώ ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς δήλωσε ότι «ήδη στο υπουργείο Εργασίας κινούνται σ’ αυτό το ρυθμό…»

Το ΔΝΤ λοιπόν είναι εδώ! Η Ελλάδα κινείται πλέον σε ρυθμούς που ουδέποτε γνωρίσαμε και μοιραία οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Θεωρείται βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει:0

1. Μείωση μισθών συντάξεων 10-20%

2. Σύνταξη μετά από 40 χρόνια ασφάλισης

3. Κατάργηση 2 μισθών σε ιδιωτικό – δημόσιο τομέα

4. Τέλος τα Δώρα Χριστουγέννων – Πάσχα – επίδομα αδείας

5. Απόλυση 250.000 συμβασιούχων

6. Πώληση κρατικών επιχειρήσεων – απελευθέρωση επαγγελμάτων

7. Αύξηση ΦΠΑ – τέλος όλες οι φοροαπαλλαγές

8. Αύξηση φόρων σε σπίτια – εξομοίωση εμπορικών αντικειμενικών αξιών ακινήτων

9. Φόρος επιτηδεύματος σε αυτοαπασχολούμενους

10. Απελευθέρωση απολύσεων – τέλος των συλλογικών συμβάσεων

Πάμε δηλαδή σε εξελίξεις που θα έχουν σημαντική επίπτωση για όλους. Ποιοι όμως επηρεάζονται; Ποιοι χάνουν; Καταρχήν οι συνταξιούχοι:

1. Επιστρέφουμε στις συντάξεις του 1980

2. Οι σημερινοί 30άρηδες θα πάρουν 30% μικρότερη σύνταξη

3. Με 15 χρόνια εργασίας, 360 ευρώ… το 2018!

4. Δουλειά 40 χρόνια για σύνταξη που θα αντιστοιχεί σε σημερινά 35!

5. Θα χαρίζουμε συντάξεις 5 ετών στο κράτος

6. Οσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1200 ευρώ, φόρο 2-5%

7. Οσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.500 ευρώ, φόρο 3-8%

8. Ισοπεδώνονται οι συντάξεις πάνω από 2.400 ευρώ με πλαφόν

9. Τέλος η διπλή σύνταξη για τις χήρες!

10. Τέλος η εργασία για τους συνταξιούχους που εργάζονται.

Βέβαια οι χαμένοι θα είναι πολλοί:

1. Οσοι θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2018, αφού θα χάσουν 20% της σύνταξης.

2. Συνταξιούχοι που παίρνουν πάνω από 1.400 ευρώ το μήνα, αφού επιβάλλεται από φέτος φόρος από 2% έως 5% ανάλογα με το ποσό της σύνταξης.

3. 320.000 ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ, αφού οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα πέσουν από το 3.5% στο 2%. Οι συντάξεις μειώνονται κατά μέσον όρο 10% από το 2013.

4. Συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ με μείωση από 3% έως και 8% στις συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

5. Ερχεται δεύτερη εισφορά για όσους κάνουν δεύτερη εργασία.

6. Πέντε χρόνια θα αυξηθούν από το 2013 τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση 140.000 γυναικών στο δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας.

7. Αυξάνονται 5 χρόνια τα όρια ηλικίας για μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από τα ειδικά ταμεία μισθωτών και τα ταμεία Τύπου.

8. Αύξηση κατά 5 έτη για σύνταξη σε μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.

9. Οι δημόσιοι υπάλληλοι που παίρνουν πρόωρη σύνταξη θα χάσουν 6%

10. Οι συνταξιούχοι που εργάζονται χάνουν τη σύνταξη.

Πληροφορίες από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι οι ειδικοί του ΔΝΤ, για να δώσουν τα χρήματα της πρώτης δόσης, ζητούν να πέσουν δύο υπογραφές, ως εγγύηση. Αυτή του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, και του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ως εγγυητή. Σε ό,τι αφορά τα μέτρα, έχουμε την εξής εξέλιξη, όπως μας την περιέγραψε στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών: «Οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ δεν δεσμεύονται ούτε για μέτρα ούτε για αντίμετρα. Καταγράφουν τι ισχύει και προτείνουν, αφού επιστρέψουν στις ΗΠΑ… Στόχος του ΔΝΤ είναι το κράτος και όχι η ελεύθερη αγορά».



ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΔΝΤ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ



* Συνταξιούχοι: Μείωση συντάξεων έως 20%, πιθανότητα κατάργησης του Δώρου, μείωση διαθέσιμου εισοδήματος έως 20%

* Εργαζόμενοι: Κατάργηση δυο μισθών, μείωση 10% των μισθών που υπολείπονται, πάγωμα μισθών, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση κεκτημένων, λιγότερα λεφτά το πορτοφόλι έως 20%, κίνδυνος ανόδου της ανεργίας άνω του 20%.

* Εργασία: Ελεύθερες απολύσεις. Κανένας συμβασιούχος, κατάργηση διαπραγματεύσεων για μισθούς, ατομικές συμβάσεις εργασίας, κλείσιμο κρατικών εταιρειών και απολύσεις, εκτός εργασίας 250.000 συμβασιούχοι.

* Ασφαλιστικό: Αμεση αύξηση ορίων ηλικίας για σύνταξη, περικοπές δίπλων συντάξεων, περικοπή δεύτερης σύνταξης, φόρος στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, κανένας στη σύνταξη χωρίς 40 χρόνια εργασίας

περικοπές φαρμάκων.

Το 2011 νέα μέτρα;

Ολα δείχνουν ότι τα πρόσθετα μέτρα έρχονται από το 2011 και μετά. Η κυβέρνηση δεν αποκλείεται να δεχθεί περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα ή άλλες παρεμβάσεις που θα ζητήσει το ΔΝΤ. Δυστυχώς, αυτή την ώρα, μας συγκρίνουν με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει η χώρα μας, όπως τονίζει ο Καρλ Γουάινμπεργκ της High Frequency Economics, σε άρθρο του στη «Wall Street Journal»… «να καθίσει στο τραπέζι με τους πιστωτές της και να διαπραγματευτεί την αναδιάρθρωση του χρέους της αργότερα κατά 20 χρόνια…».

Τελικά τα μέτρα θα πιάσουν τόπο; Υπάρχουν δύο σενάρια:

1. Να βγούμε από το μαρτυρικό κύκλο του χρέους με λιγότερα χρέη και ξεκίνημα της εξόδου από την ύφεση. Αυτό προϋποθέτει αγώνα, κόστος και δυσκολίες. Προϋποθέτει τουλάχιστον μία δεκαετία.

2. Το δεύτερο σενάριο μιλάει για πολυετή υποχώρηση της ζήτησης με πίεση στα έσοδα και χρονοβόρα μείωση του χρέους.

Ωστόσο περιθώρια άλλα δεν υπάρχουν. Οι δυσκολίες είναι πολλές και η χώρα τώρα πρέπει να ανακάμψει. Πάντως, μία ξεχωριστή λιτότητα έρχεται για όλους με τεράστιες συνέπειες. Πάμε πίσω στο 1980 σε μισθούς και συντάξεις. Πάμε σε οικονομικό χειρουργείο χωρίς αναισθητικό με:

* Απίστευτη μείωση εισοδημάτων 10-25%.

* Απόλυση 150.000 υπαλλήλων του Δημοσίου

* Απελευθέρωση απολύσεων

* Απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων

* Αποκρατικοποιήσεις ζημιογόνων δημοσίων οργανισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: